tiistai 17. syyskuuta 2013

Katuturvallisuusleirillä!

Viikonloppuna tuli potkittua, painittua, hakattua, huudettua ja mätkittyä oikein sydämensä kyllyydestä! Ja ei, en onneksi ollut kadulla riehumassa vaan Naisten Valmiusliiton järjestämällä NASTA-harjoitusleirillä, jonka aiheena oli katuturvallisuus. Sain onneksi ympäripuhuttua (jättämällä kertomatta muutamia yksityiskohtia mm. siitä että leirillä pukeudutaan intin kamoihin ja siellä marssitaan muodossa) isosiskon seurakseni. Leiri pidettiin Pirkkalassa, Satakunnan lennostossa, jossa oli ehdoton kuvauskielto. Postauksen kuva on siis viime keväiseltä Sinisiipi-leiriltä Säkylästä.

PERJANTAI

Kurssi alkoi jo 11.30 ja olimmekin hyvissä ajoin kymmenen jälkeen jo paikanpäällä. Alku oli melkoista palloilua, ei oikein tiennyt missä pitäisi olla ja mahdetaanko olla edes oikeassa paikassa. Lopulta oma ryhmä kuitenkin löytyi ja kurssi alkoi varusteiden haulla. Meille jaettiin kaikki tarvittava inttikuteista petivaatteisiin. Tämän jälkeen käytiin majoittumassa tupiimme ja puimme kurkkusalaatit niskaan.

PYRSTÖ-harjoituksen avajaisissa seistiin kaikki kovin särminä muodoissamme ja kuuntelimme pari puhetta. Siinä kohtaa oli aikalailla kroohpyyh-olo, kunnes käskettiin pistää korvatulpat korville ja katsella Hornet-hävittäjän lentoesitystä. Se oli ihan huikea! Se nopeus, ne temput ja lisäksi vielä kunnon äänitehosteet niin että sisuskaluissa asti tuntu.. Wooouu! Myöhemmin päästiin myös tutustumaan tälläiseen Hornettiin sekä pariin hävittäjälentäjään. Opin vaikka ja mitä kaikkea uutta supermielenkiintoista asiaa, mm. sen että tuollainen hävittäjä kuluttaa parhaimillaan 30litraa polttoainetta sekunnissa. Ja sen että Pirkkalasta lentää 7 minuutissa Porin edustalle meren ylle, eikä tarvitse kuulemma edes mennä lujaa.. TuplaWOU!

Illalla pääsimme tutustumaan kouluttajiimme ja melkoinen epätoivohan siinä iski, kun paikalle asteli kolme n. 25-vuotiasta pojankloppia.. Kyllähän niillä saattaisi minuun olla auktoriteettia, mutta entäpäs ne 50-60-vuotiaat naiset, joita kurssilta löyty iso kasa? Onneksi epäilyt osoittautuivat vääriksi ja kouluttajapoikamme olivat varsin päteviä kertomaan aiheesta (elikkäs katuturvallisuudesta) ja he osasivat vieläpä tehdä sen kertomisen niin, että mielenkiinto se vain yltyi kun luento eteni.


 LAUANTAI

Herätys tietenkin klo 6 ja pienen aamujumpan + aamupalan jälkeen suunnattiin huumerikospoliisin parituntiselle luennolle. Aihe oli todella mielenkiintoinen ja luennoitsija varsin asiantunteva, ja silti minä se nukahtelin vähän väliä! Onneksi isosisko oli tökkimässä kylkiluiden väliin aina tasasin väliajoin etten vallan simahtanut ja muistan ainakin suurimman osan, mitä luennolla puhuttiin.

Sitten päästiin itse asiaan! Harjoiteltiin erilaisista otteista irtautumista, iskuilta suojautumista, fiksua perääntymistä, vaarallisten otteiden muuttamista vähän vähemmän vaaralliseksi yms. Tulihan siinä pyöriskeltyä melko kiitettävästi maassa, mustelmia ilmestyi, tekokynsiä lenteli, hiki tuli ja nauru raikasi. Opin ihan valtavasti kaikkea uutta, jota toivon mukaan en joudu koskaan käyttämään oikeasti! Ihan lempparijuttu oli erilaisten potkujen ja lyöntien harjoitteleminen parin kanssa niin, että välissä oli suojapatja. Sai pistää menemään niin lujaa kuin raajoista vain lähti, ja se oli kivaa!

SUNNUNTAI

Sunnuntaina meillä oli vielä parin tunnin verran koulutusta, jolloin harjoiteltiin lauantaina opittuja asioita enemmänkin käytännössä. Kouluttajat olivat kehitelleet tilanteen, johon jokainen kurssilainen meni tietämättä lainkaan, mitä on vastassa. Siinä sitten piti osata toimia oikein (tässä tapauksessa se tarkoitti otteesta irtautumista, perääntymistä ja äänen käyttämistä). Lisäksi päästiin puolustautumaan oikein kunnolla, kun vastaan tuli täyssuojapukuun pukeutunut kouluttaja! Meillä oli kypärät päässä, eli siinä pääsi myös kokeemaan sen, kuinka inhottavalta päähän kohdistuvasta iskusta aiheutuva tärähdys tuntuu tuollaisessa tositilanteessa. Itse huomasin, että kaikki hienot opit pääsivät vallan unohtumaan enkä kyennyt muuta kuin potkimaan hyökkääjää sääreen + munille :D

Kotiin päästyäni sunnuntai-iltapäivällä halusin tietenkin HETI näyttää Jussille mitä kaikkea hienoa olinkaan oppinut. Tarkoituksenani oli tehdä sellainen hieno kamppaus, jolla pääsee irtautumaan kuristusotteesta. No, en kai muistanut, että Jussi on käynyt nuo kaikki samat tekniikat sotilaspoliisikurssillaan ja osasin tietenkin ennakoida liikkeeni.. Ja multa venähti selkä :D On se kyllä kumma se miehen ego.. Ei anna periksi sitten millään!

Meikäläinen NIIIN suosittelee noita NASTA-harjoitusleirejä! Kursseja on laidasta laitaan melkolailla joka makuun ja osallistujien ikähaarukkakin on about 18-80v. Ensi kevään NASTA-harjoitusta odotellessa me meinataankin osallistua marraskuussa "intti tutuksi naisille"-leirille, jee!

2 kommenttia:

 1. Oikeesti nää kaikki jutut kuulostaa niin siistiltä ! :) maksaako nuo paljonki?
  Ja nauroin tolle sun Jussin kamppaus yritykselle. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on ihan mahtavii kyl ollu! Viikonlopun hinnat vaihtelee 20-60€ välillä ja tuo sisältää aivan kaiken (paitsi kuljetus pitää itse hommata) :)

   Poista